Foresight COVID-19: cyclic regularities of the COVID-19 spread and the influence of vaccination on its further attenuation

22.09.2021

В рамках проєкту «Форсайт COVID-19» СЦД-Україна вчені КПІ ім. Ігоря Сікорського та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського виконали дослідження поширення четвертої хвилі COVID-19, викликаної штамом «Дельта», в Україні й країнах світу, що відчули на собі найбільший вплив пандемії.

Було виявлено, що протягом останніх 20 років мав місце циклічний характер пандемій тяжкого гострого респіраторного синдрому, свинячого грипу, Ебола і COVID-19 з п’яти-шести річним періодом. Із застосуванням методів технічного аналізу великих даних виявлено також циклічний характер плину чотирьох хвиль пандемічного процесу COVID-19 на часовому відрізку: січень 2020 року — вересень 2021 року. Отримані результати вказують на значно нижчий рівень кількості нових захворювань і смертності протягом поточної четвертої хвилі пандемічного процесу, порівнюючи з другою та третьою хвилями, у країнах, що характеризуються високим відсотком вакцинованого населення. 

Виконано кластеризацію країн світу за основними ознаками поширення хвороби, темпами вакцинації та швидкістю затухання пандемії. Україна увійшла до групи країн, в яких нова хвиля ще не встигла досягти максимуму. У вересні 2021 смертність в Україні зростає швидшими темпами, ніж упродовж аналогічного періоду 2020 року. Станом на середину вересня 2021 року країна має низький рівень повністю вакцинованого населення (близько 12%) і тому може зіткнутися з тяжкими наслідками пандемії вже у найближчий період.

Оскільки одними з визначальних показників масштабів поширення хвороби є кількість госпіталізованих і летальність, важливо якнайшвидше захистити шляхом вакцинації найбільш уразливі щодо несприятливого перебігу COVID-19 групи населення, а саме вікову групу 60 і старше та осіб із супутньою патологією.

Прогнозування динаміки розвитку нової, четвертої хвилі COVID-19 в Україні на 200 днів уперед з використанням методу порівняльного аналізу і нейронної мережі типу «прямого перцептрона» показало, що ця хвиля перебуває на стадії зростання, вона може бути стрімкішою, але коротшою за попередні. Її пік передбачається на рівні 15 000–18 000 випадків захворюваності на добу. Згасання четвертої хвилі очікується наприкінці 2021 року.

Вагомим предиктором такого ускладнення епідемічної ситуації з СOVID-19 є значне послаблення карантинних обмежень у літній період, а в більшості закладів освіти — з початку вересня. Крім того, слід ураховувати ймовірність сезонного зростання інших респіраторних інфекцій, інтенсивність епідемічного процесу яких протягом попередніх 1,5 років стримувалася карантинними та іншими протиепідемічними обмеженнями.

Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням Форсайт COVID-19: циклічні закономірності поширення пандемії COVID-19 і вплив вакцинації на характер її подальшого затухання в Україні та світі